Heeft u uw
financiële zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

AG: Afbouw ‘aanrechtsubsidie’ mag

Geplaatst op: 08-12-2017, 16:56:27

De overheid mag de algemene heffingskorting voor de niet-werkende partner in eenverdienersgezinnen, ook wel aanrechtsubsidie genoemd, afbouwen naar nul.

Het verschil dat de afbouw van deze heffingskorting veroorzaakt tussen twee- en eenverdienersgezinnen, is niet in strijd met het grondrecht, stelt advocaat-generaal Wattel. De Hoge Raad neemt het advies van de advocaat-generaal doorgaans over.

Volledige heffingskorting

Daarmee lijkt het erop dat het echtpaar om wie de zaak draait, bot vangt bij de hoogste rechter. Eerder werden de man en vrouw al in het ongelijk gesteld door de rechter en het hof. Het echtpaar was van mening dat de vrouw, die in 2013 niet werkte, recht had op volledige heffingskorting.

De algemene heffingskorting geldt voor iedereen maar wordt sinds 2009 afgebouwd voor de minstverdienende partner om in 2024 helemaal afgeschaft te worden. Ook wordt bij het toekennen van de korting niet meer uitgegaan van het gezinsinkomen. Volgens hoogleraar Jos Teunissen, die de zaak namens het echtpaar heeft aangespannen, betalen eenverdieners hierdoor tot bijna zes meer belasting dan tweeverdieners.

Discriminatie

Het echtpaar noemt de afbouw van de heffingskorting dan ook discriminatie in vergelijking met tweeverdienersgezinnen. De man en vrouw vinden dat ze fiscaal gestraft worden en niet de vrijheid hebben om hun gezinsleven naar eigen inzicht in te richten. Volgens hen is dat in strijd met het recht op onder meer de persoonlijke levenssfeer, het eigendomsrecht en het discriminatieverbod.

De advocaat-generaal erkent dat de staat zich met de afbouw bemoeit met het gezinsleven en dat er onderscheid wordt gemaakt tussen een- en tweeverdienersgezinnen. Het onderscheid is volgens de advocaat-generaal echter gerechtvaardigd door de bedoelingen van de afbouw, onder meer arbeidsparticipatie van vrouwen. Wattel stelt dat deze bedoelingen legitiem zijn in een democratische rechtstaat.

Bron: www.dft.nl van 8 december 2017

Ga terug naar de vorige pagina